Kasvisruokavalion valitseminen ei tarkoita sitä, että joutuisit tinkimään mausta. Monilla on omat syynsä valita kasvisruokavalio, ja terveys on yksi yleisimmistä syistä. Ruokaa suunnitellessasi on tärkeää varmistaa, että se on ravitsevaa ja sisältää hyviä proteiineja ja rasvoja. Mutta sinun täytyy myös varmistaa, että se maistuu hyvältä.
Kasvisruoista voi saada herkullisia ja maittavia esimerkiksi lisäämällä mausteita ja erilaista tekstuuria.
Parhaat kasvisruoka reseptit netissä
Kasvisruoat ovat monipuolisia ja herkullisia, ja sukeltamalla niiden maailmaan voit tutustua herkullisiin uusiin resepteihin. Kasvisruokareseptejä on saatavilla paljon ja alla olemme esitelleet muutamat suositut reseptit tällä hetkellä:
- Kermainen sienipasta
- Nyhtökaura bolognese
- Linssikeitto
- Sitruunapasta
- Lehtikaalisipsit
- Vodkapasta
- Papupata
- Pinaattiletut
- Täytetyt paprikat
- Kasvispihvit
Lisää mausteita
Mausteet antavat luonnetta mihin tahansa kasvisruokaan. Kokeile sellaisia mausteita, joita et ole ennen käyttänyt, kuten sumakkia, kuivattua Lähi-Idän marjaa, joka antaa happaman sitruunan vivahteen juureksille. Paahtamalla mausteita saat niistä enemmän makua ja syvyyttä.
Rakenna vahva pohja
Valmista aromikas pohja keitoille, haudutetuille lehtikasviksille ja pataruoille käyttämällä valkosipulia, sipulia, purjoa ja inkivääriä. Säästä vihannesten jämät ja valmista niistä kasvisliemi. Se on parempaa kuin kaupan versio. Pakasta liemi jääkuutioiksi ja lisää niitä esimerkiksi viljaliemeen tai mausta haudutetut lehtikasvikset niillä. Voit myös räätälöidä liemen tiettyyn ruokalajiin sopivaksi.
Lisää suolaa vähitellen
Ruoka kehittää enemmän makua, jos maustat sitä koko ruoanlaittoprosessin ajan, etkä vain alussa. Lisää suolaa joka kerta, kun lisäät uuden ainesosan pataan tai kattilaan. Levitä suolaa noin 25 sentin korkeudelta, jotta se jakautuu tasaisesti ruoan pinnalle.
Kokeile maustettuja suoloja, joita voit helposti valmistaa itse.
Kokeile paahtamista
Älä pelkää käyttää kuumaa lämpöä kasvisten paistamiseen tai grillaukseen. Saat niihin upean karamellisoinnin, joka tarkoittaa paljon makua.
Leikkaa vihannekset poikkisuunnassa perinteisen kuutioinnin sijaan. Suurempi pinta-ala antaa enemmän paahtuneen maun ja ne näyttävät myös paremmilta.
Lisää rapsakkuutta
Paahdetut pähkinät ja viljat antavat rakennetta ja proteiinia kasvisruokiin. Paahda esikypsennettyä ohraa tai kvinoaa kuivalla pannulla tai nopeasti paahdettuja pähkinöitä uunissa. Tee kuivahtaneesta leivästä krutonkeja ja levitä raastettua parmesaania pellille ja paahda sitä tehdäksesi parmesaanilastuja, jotka antavat makua ja rapsakkuutta keittoihin ja salaatteihin.
Suosittelemme myös dukkahia, egyptiläistä mausteseosta, joka sisältää hasselpähkinöitä, seesaminsiemeniä, korianteria ja kuminaa. Voit käyttää sitä esimerkiksi paahtofuun tai ripotella sitä lisämausteeksi pastoihin ja salaatteihin.
Älä unohda proteiinia
Varmista, että kasvisruokavaliosi sisältää riittävästi proteiinia. Linssit ja kikherneet ovat erinomaisia proteiinin lähteitä. Vihannekset, kuten pinaatti, edamame ja parsakaali, sekä viljat, kuten kvinoa ja tattari, antavat makua, rakennetta ja tärkeitä ravintoaineita. Ja muista, että hyvin valmistettu kananmuna parantaa lähes kaikkia kasvisruokia.